Jeanne Adriana van Schaick-Markies

Beelden in Brons


Ik ben op 19-04-1943 geboren te Rotterdam, na mijn opleiding op de Vrije Akademie te Rotterdam, waar ik kennis heb gemaakt met driedimensionaal werken in was en klei, heb ik mij bij kunstenares José van der Valk verder georiënteerd op beeldhouwen in steen en boetseren in keramiek. De uitdaging van abstraherend werken ben ik aangegaan onder de bezielende leiding van kunstenares Corinna de Jong te Rotterdam.

In mijn onderwerpen staat de mens centraal, deze blijven duidelijk herkenbaar in hun realisme, alhoewel abstraherend werken mijn interesse heeft gewonnen. Mijn mensfiguren komen uit allerlei culturen, beladen met emotie en gevoel die zijn oorsprong vindt in mijn persoonlijke gevoelsleven. Juist door deze emoties is meer abstract werken een uitdaging voor mij.

Als eerste ontstaat er een gedachte in vorm, deze wakkert een emotie aan die door het geleidelijk aanpassen met kleine stukjes was, totdat een mannelijk of vrouwelijke vorm ontstaat. Door het geabstraheerd werken is er ook ruimte voor het onzijdige mens. Mijn bronzen beelden laat ik gieten bij Atelier 80 te Dreumel. De uiteindelijke patine (kleur) wordt na intensief overleg met de gieterij uitgevoerd.

Ik exposeerde reeds in de steden Willemstad, Dusseldorf, Roosendaal, Zeist, Oudenbosch, Zevenbergen, Klundert, Vlaardingen, Ridderkerk, Rotterdam en Etten-Leur


Terug